logo_studio-orfeo

Michael Clarck met zijn ‘to a simple, rock ‘n’roll… song’ -Een combinatie van het strenge klassieke ballet met een meer gelaagde hedendaagse gevoeligheid. Hoog tempo en moeilijke muzikale frases.

Michael Clarck himself

 

Ooit gehoord van deze eigenzinnige choreograaf? Het is de moeite waard om je te verdiepen in dit fenomeen.

De zoektocht naar informatie over Michael Clark leverde nieuwe kansen op en grote verrassingen. Je valt werkelijk van de ene in de andere verbazing.

Al snel bleek dat Michael Clark een bepalend gezicht is in de hedendaagse kunstscene. Het werk van Michael Clark reikt verder dan alleen maar dans. Hij zoekt de verbanden en samenwerkingen op met kunstenaars die buiten de danswereld furore hebben gemaakt.

Hij werd geboren in 1962 en groeide op in het mooie Schotland met zijn vader en moeder, vrij beschermd. Toen hij 18 jaar was liet hij al van zich horen als danser van de London’s Royal Ballet School. Daar leerde hij de klassieke ballet techniek en werd gevormd door de accurate en strenge wijze die zo kenmerkend is voor de bewegingstaal in het klassieke ballet. Daar reeds onderscheidde hij zich door zich als  een danser die op zoek was naar vernieuwingen in de dans. Hij zocht samenwerkingen met kunstenaars in andere disciplines zoals met Sarah Lucas, Leigh Bowery, Peter Doig, Charles Atlas, Jarvis Cocker and The Fall. Toen al won hij vele prijzen en besteedde de pers veel aandacht en tijd aan deze bijzondere man. Dit bleek het begin te zijn van een bijzondere en onderscheidende carrière als danser, choreograaf, kunstenaar.
Hij wordt gezien als enfant terrible die is uitgegroeid tot een choreograaf die in zijn voorstellingen een mix toont van strenge klassieke ballet techniek in combinatie met experiment. Hij maakt intense en verfijnde choreografieën doordrenkt met elementen uit Punk (neo dada), Dada, pop en rock.

Zijn producties zijn baanbrekend en provocerend en zetten het publiek in vuur en vlam. Hij is tegen elke vorm van autoriteit.
Zijn eigen gezelschap , de Michael Clark Company heeft hij al in 1984 opgericht. Vanaf dat moment toert het gezelschap de wereld rond en bezoekt de grote theaters in Noord Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Australië. Na 21 jaar kreeg het gezelschap een thuis en is gehuisvest vanaf 2005 in het Barbican in Londen. Ook treedt het gezelschap op on onorthodoxe plekken zoals in the legendarische Barrowland Ballroom in Glasgow en in grote musea voor moderne kunst, waaronder het Tate Modern in Londen en het Whitney Museum in NY. Hij werkt samen met grote kunstenaars, modeontwerpers, musici en filmmakers.

Denken we aan Michael Clark dan denken we aan de eerste vernieuwers in de moderne dans als Diaghilev, die met zijn Ballet Russes aan het begin van de 20e eeuw de moderne dans aankondigde. Ook hij had een neus voor talent en liet de groten der aarde samenwerken in dansproducties. We kunnen denken aan Martha Graham, Merce Cunningham en Pina Bausch. Dansmakers die qua stijl en techniek een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de hedendaagse dans.

De voorstelling

Pure dans waarin klassieke, abstracte bijna hypnotiserende bewegingen een verhaal vertellen. Het verhaal van Michael Clark. Hij brengt met deze voorstelling een eerbetoon aan de in 2016 overleden Britse zanger, songwriter en acteur, David Bowie.

Een triple bill met abstracte dans waarin je zoekt naar de beïnvloeding van zowel zijn originele schotse dansachtergrond als de beïnvloeding door Merce Cunningham en John Cage.
Trek een cirkel om jonge artiesten, de rafelige kantjes van de Rock muziek, haute couture en klassiek ballet en je komt op elk raakvlak Michael Clark tegen.

 

Deel